Защо някои сортове чушки са люти

on

Усещането за парене и лютив вкус в някои сортове чушки е причинено от веществото капсаицин. То се свързва със сензорни неврони, които подмамват тялото ви да мисли, че изгаря и е подложено на прекомерни количества топлина, въпреки че, действително няма физическо изгаряне. Всеки път, когато сравнително неразреден капсаицин е в контакт с кожата ви, особено очите ви или се вдишва в белите дробове, това ще ви накара да се чувствате така, сякаш сте изгорени, въпреки че не сте. Това вещество прави храната по-вкусна, съобщават от foodpanda.

Related image

Друг любопитен факт е, че повечето от капсаицина в чушките е центриран около семената. Това е защитен механизъм, който растенията използват, за да бъдат предпазени от гъбички и вредители. Едни от животните, на които това вещество не действа са птиците.

Related image

Мерната единица за лютивина на лютата чушка е сковилът. Скалата е кръстена на американския химик Сковил, който разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсацин.

 

***

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s