Лора Райчева, собственик на „Табла“, споделя какво за нея е 8-ми март.

Какво е мястото на жената във Вашата сфера на дейност?

blog-post-lora

Ресторантьорството е запазена територия на мъжете. Жените често са готвачи, управители или на друга позиция, но много рядко са собственици, защото това е тежък бизнес.

Какви качества трябва да притежава една успешна жена?

Да може да взима бизнес решения, без да намесва емоциите си. Това е най-трудното в бизнеса, защото жените по природа са чувствителни и гледат на всеки проблем през сърцето си. За да бъде успешна една жена в бизнеса трябва да мисли аналитично, бързо и безпристрастно и да бъде голям инат.

Какво ви мотивира да постигате целите си и да бъдете толкова добра в това, което правите?

Това, че нямам избор. Ако не постигна целите си, ще бъда изхвърлена от бизнеса много бързо и ще трябва да започвам професионалният си живот от нула.

Как измервате успеха?

Прагматично – чрез това успявам ли да плащам сметките си и да се грижа добре за децата си, емоционално – чрез това дали усещам онзи адреналин, който имат спортистите след успешно състезание. Защото успехът не е един и завинаги. Днес си супер успешен, утре си последен в бизнеса.  И обратното – днес в твоето заведение няма нито един клиент, а утре само при теб има клиенти от всички заведения на улицата. За успеха трябва да работиш всеки ден и да не се предаваш, когато нещата не вървят много добре.

Как успявате да балансирате между професионалния и личния живот?

Стартирах бизнеса си с две бебета на ръце, които вече ме бяха научили да се мобилизирам отлично. Нямам празен ход, винаги правя две неща едновременно. Дори в момента отговарям на тези въпроси, докато бърша носа на болното 6-годишно дете и изслушвам подробните планове за бъдещето на 5-годишното. Отглеждам децата си сама, поради което те гълтат почти цялото ми ежедневие – на градина са само до обед, така че имам едва по 4-5 часа на ден, в които съм отдадена изцяло на бизнеса. Но не съжалявам – децата се преди всичко друго за мен и най-успешна се чувствам когато те са щастливи.

Бихте ли споделили вижданията си за празника 8-ми март – Ден на жената?

Да си жена е изключителен късмет. Жените имат наистина страхотни умения, качества и сензитивност. В този смисъл, аз съм щастлива всеки ден, че съм се родила жена и смятам това за сериозно предимство пред мъжете. И точно за това не празнувам на 8-ми март. Имам своите недостатъци, но съм се научила да се приемам и обичам такава каквато съм и за това се чувствам истински щастлива в кожата си. Познавам, обаче жени, които са нещастни, недооценени или просто не харесват физиката си. Иска ми се всички жени да бъдат щастливи  заради самите себе си. И ми се иска светът да стане по-добро място за жените и да няма женски сълзи от тормоз, насилие, безпаричие или болни деца. Така че, доколкото 8-ми март е повод да помислим за тези неща, приемам идеята на празника и смятам, че жените имат право на страхотен купон с любим мъж или куп весели приятелки в един специален ден, в който да бъдат центъра на Вселената.

***

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s