Най-предпочитаните сирена в света

on

Сиренето е древна храна, която се произвежда от мляко в широка гама от текстури, аромати и форми. Не съществуват убедителни доказателства за мястото на производство на сирене в Европа, Централна Азия или Близкия изток, но има сведения че се  разпространило в Европа преди римско време. Текстурите и вкусовете зависят от произхода на млякото, дали са били пастьоризирани, съдържанието на мазнини, бактериите и плесените, преработката и остаряването. foodpanda, подбра най-вкусните и предпичитани сортове сирене.

Related image

  • Синьо сирене- най-известното синьо сирене е Рокфор. То е характерно с плесента по него и е много пофходящо както като предястие, така и за готвене.
  • Чедър- традиционно английско сирене, което може да се произвежда в няколко цвята и едно от най-ароматните в света. Прави се от краве мляко и е характерно с неговата твърдост.
  • Моцарела- меко, италианско сирене, произведено от биволско мляко. Моцарелата не може да бъде съхранявана дълго време, затова се продава като бели топки, потопени в саламура. Най-вкусна е giornata (еднодневна), но тя може да бъде намерена само в Италия.
  • Бри- меко френско сирене от краве мляко, което получава своето наименование по името на френската историческа област Бри.
  • Кашкавал- Вид жълто сирене от овче мляко, краве мляко или козе мляко. Разпространено е в Албания, Република Молдова, България, Република Македония, Сърбия и Румъния.
  • Халуми- Кипърско полутвърдо, необработено сирене, направено от смес от козе и овче мляко, а и от краве. Той има висока точка на топене и така лесно може да се пържи или на пече на скара. Запазва формата си под пряка топлина или като „скаражно“ сирене.
  •      * * *
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s