Тайните на традиционната коледна трапеза и традиции

on

Коледа!!!

Коледа е магия, любов, смирение, доброта, надежда и още милион неща! Коледа не е просто празник, Коледа е чувство! Самото изричане на тази дума изпълва сърцата и душите на малки и големи. Коледа е олицетворение на семейството, мили спомени от детството, най-греещите детски личица, очакващи подаръци под елхата. Магията е в щастието, отразено в очите на любимите ни хора, украсяването на дома, приготвянето на богата коледна трапеза…и една коледна звезда, свързана с най-съкровените ни желания и мечти.

Image result for christmas food

Коледа ни прави по-добри, по-усмихнати, кара ни да мечтаем и обичаме повече. Цялото суетене и суматоха около празника, предварителната подготовка и очакване, са онези емоции,които ни карат да чувстваме приятна умора, примесена с любов!

Коледата си има аромат и то не един. Тя не ухае на скъп парфюм, но ухае на домашен уют, хубаво вино, на меденки с канела и всички онези многобройни ястия, които се предават от старите за идните поколения.

Това е може би най-големият християнски празник. Той започва в първите минути на 25 декември, което е непосредствено продължение на Бъдни вечер. Християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Наименованието “Коледа” идва от римските празници “Календи”, посветени на зимното слънцестоене. През ХХ век българите прибавят към коледната обредност още един елемент – сияещата елха. Тя се отрупва с фигурки на ангелчета, гирлянди, свещички, символизиращи Христовата същност – светлина, чистота, истина и вечност, каквото е иглолистното дърво. Познатата извита захарна пръчица напомня на гегата на пастирите, които първи са чули радостната вест за Христовото раждане, а коледния венец е символ на короната от тръни, която е била поставена върху главата на Спасителя. Камбанките се свързват с известяване на благата вест.

Коледата се свързва с обичаят Коледуване, като в него участват момци, които все още не са се оженили. Техните калпаци са накичени с китки и пуканки, носят “шарени тояги” – геги. Коледуването е от полунощ до изгрев слънце на Коледа. Домакинът дарява коледарите с краваи с паричка. Домакинята дава сито с пшеница. Ако в къщата има мома за женене,тя приготвя специален “писан” кравай на любимия си,който по-късно той откупва от момичето си.

Неизменно на трапезата най-главно място заемат хлябът и виното – тялото и кръвта Христови. Хлябовете и питките често са във формата на различни селскостопански сечива или кръстове. Според най-старите традиции брашното трябва да се пресее три пъти, а водата, с която се замесва хляба да бъде донесена в бяло менче, от девойка,която все още не е раждала.

На Коледа трапезата не се вдига цял ден. Когато домакинът стане от трапезата, ходи преведен, за да са така отрупани до земята с плод дръвчетата. Сподлянето на храната и напитките е важен елемент от характера на българина и се счита за начин, по който се показва уважение. Пепелта от огнището се пази през всички дни от Игнажден до Йордановден, а после служи за лек на различни болести през цялата година.

На Рождество Христово постите свършват и обядът е бла̀жен и много богат. На Коледа се коли прасе, което е отглеждано цяла година и основните ястия през този и следващите няколко дни са от свинско месо – свинско с праз и кисело зеле,свинско пържено на хапки и т.н. На много места се приготвя капама – ястие с три или повече вида месо, кисело зеле, сарми с месо, наденица, кървавица,слабина, луканка. Продуктите се слагат в глинен съд и се готвят продължително време на бавен огън. Коледният ден е безкрайна въртележка от смяна на ястия и бутилки. На него задължително се поднася баница с различни плънки – месо, зеле, гъби, тиква, лук, прясна пита, черен дроб, пастърма, зеле с кървавица, печена кокошка, пълнени чушки с кайма, сарми, боб на фурна. Ястията са топли, тежки, дори мазни.

На трапезата на този, така наречен, пръв блажен ден след постите, присъстват и други “забранени” до този момент продукти – сирене, кашкавал, мляко, масло. Предястията и салатите са типичните за сезона – с картофи, печени чушки, боб, млечни сосове. Коледа е и денят на вкусните сладкиши. Коледните меденки, тиквеникът и баклавата са задължителни, като през последните години на българската трапеза се появи и немският щолен. Напоследък набират популярност и пълнената пуйка и пиле.

Патица с картофи и зелеви листа е типична за германците, редица региони на Франция, Белгия, Холандия, Австрия.

Бутът от елен е приет да присъства на коледната трапеза на скандинавците.

Финландците си похапват шунка, горчица и хляб, както гювеч с дроб, стафиди, моркови и картофи.

Във Франция обикновено се сервира гъши или патешки дроб, гъска или пуйка с кестени и плънка.

Панетоне и Пандоро са типични за Коледата в Италия, Бакалао за Португалия.

В Испания коледната трапеза е много богата, но неизменно присъстват бадемите. “Ахо бланко” е супа с бадеми, типична за коледното меню, особено в южна Испания.

“Кутята” е типична за Украйна, Русия, Полша, Латвия и се приготвя от ечемик или жито с мед, сушени плодове и ябълки.

В Канада и Сащ се сервира сочна пълнена пуйка, картофено пюре, сос от червени боровинки, а за десерт коледен пудинг.

Коледа!

Коледа е магия, любов, вкусна храна, приготвена от добри ръце със сърце, споделена с най-близките ни, чувство, което предаваш, спомен, който създаваш…

Коледа!!! Предай нататък…с щипка любов!!!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s