Защо на рождения си ден ядем торта?

Питали ли сте се някога откъде идва традицията да ядем торта на рождения си ден? Несъмнено за много от нас първото нещо, за което се сещаме при споменаване на рожден ден, е торта със свещи. Тортата е един от любимите десерти, които придават още по-празничен дух на трапезата. Любимият слакиш е сравнително ново изобретение в кухнята, тъй като в миналото захарта е била много скъп продукт. До сладкото изкушение са се докосвали предимно по-заможните хора. Но откъде идва традицията да се слагат и палят свещи върху нея, разказва foodpanda.

Image result for birthday cake
Историята разказва, че в Древна Гърция хората са приготвяли обредни хлябове като дар за боговете. Най-често тези хлябове били подсладени с мед и украсени със сушени плодове и ядки. Върху подсладения хляб са поставяли запалени свещи, тъй като огънят се е смятал за средство за общуване с небесата. Според някои от там тръгва и легендата за свещите. Сладкият хляб, или както го наричаме ние „торта“, е имал символен харакетер и през Античността. В Рим е бил задължителна част от сватбените тържества и други лични празници като рожден ден.
Всъщност свещите имат и още една символика. Поверието разказва, че когато духнеш пламъчето на запалената свещичка, ще ти се изпълни едно желание. Смята се, че съвременните торти са се възродили в района на Германия и Австрия. Именно от там тръгва и традицията да се поставят свещички според годините на празнуващия.
Независимо от традициите и вековете, днес тортата е неизменна част от нашия празник и придава още по-сладък привкус на специаления ден. Тортата остава един от най-предпочитаните и любими на всички възрасти десерти.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s