Най – вкусните морски деликатеси

on
Освен с разнообразието от храна,която ни заобикаля на сушата, от както свят светува хората се наслаждават и препитават с всички дарове, които ни осигуряват водните басейни. Културата на хранене, икономиката и местните особености на различните държави, определят начина на приготвяне на храната. Днес Севда димитрова ще представи някои от най-вкусните, най-изисканите и най-високо ценени морски деликатеси.
Резултат с изображение за sea foods
Стриди:
Малко неща могат да се сравнят с деликатния аромат и вкус на стридите. Те са на почит от чревоугодници и романтици. Стридите са герои на масата и не трябва да се засенчват от нищо друго. Най-вкусни са сурови, поляти с лимонов сок и няколко капки табаско. Сервират се с отворени черупки, най-често с масло и хляб. Хармонират си с бяло вино и шампанско. Могат да се приготвят и запечени, пържени в тесто, да са компонент от салата или супа.
Резултат с изображение за стриди
Отварят се със специално ножче. Всяка черупка е заредена с ударна доза полезни вещества. Важно е да са изключително пресни и да са съхранявани правилно. Идеалната температура за сервиране на стриди е между 4 и 8 градуса. Изяждането на четири стриди на ден доставя пълната ежедневна доза на витамините A,C,D,B12,желязо. Световният рекорд за ядене на стриди е 187 за 3 минути.
Яденето на стиди е изживяване. Те са афродизиак. Стридите са грозни, но в същото това време са секси. Може да не е учтиво да сърбате супа, но стридите можете звучно да ги “сърбате“. Препоръчително е да не се поглъща веднага съдържанието на стридата, а да се изчака определено време, за да може аромата им да възбуди вкусовите рецептори.
Те филтрират водата и затова имат различни ароматни профили, според това в каква вода се развъждат. Не губят нищо от вкусовите си качества, ако са развъждани изкуствено. Всъщност, култивираните стриди са по-добър избор от дивите. Сергей Ората е първият човек, който се знае, че култивира стриди.
В древността римските императори са плащали в злато, равно на теглото им, за да имат стриди на трапезата си.
Легендата твърди, че богинята на любовта Афродита е излязла от морето от черупка на стрида.
Водата, която се намира в черупката, винаги трябва да е прозрачна и с аромат на море. Считат се за най-ефективното и полезно от гледна точка на екологията морско животно. Хранят се с фитопланктон. Размножителният им период е през лятото. Стридата променя пола си, като започва живота си с мъжки и завършва, като женски. Имат трикамерно сърце, безцветна кръв и чифт бъбреци.
Омар (лобстер):
Омарът  е от семейството на големите морски ракообразни. Той има свой собствен, уникален вкус – лек,сладък,с текстура между скариди и раци.
Американският омар първоначално се е използвал за тор или за стръв, но в средата на 19в.са започнали да поддържат омарите живи по време на транспортиране в лодките и така набира популярност.
Колкото по-малко подправки слагаме при приготвяне на омара,толкова по-добре, за да не засенчваме вкуса му. Месото на омара често се сервира потопено в избистрено масло, но също така от него се приготвя биск, супи, руло от омар, капон марго, сандвичи, салати и паста. Вкусът му се допълва чудесно с кокосово мляко.
Резултат с изображение за lobster
Омарите обикновено се готвят живи, като се поставят във вряща вода. Друг метод, който се смята за по-хуманен е поставянето им във фризера, като се смята,че така постепенно заспиват. Третия метод е непосредствено преди приготвянето да се пробие мозъка на омара, с убеждението, че тази смърт е внезапна. Омарите могат да бъдат убити и чрез електрически ток. В някои части на Италия е забранено убиването на омара във вряща вода.
Scallops:
Това е общоприетото наименование на един от многобройните видове морски миди.Те са с много ценна плът,богата на желязо.Една от малкото групи миди са,които плуват на кратки разстояния.Имат добре развита нервна система и очи.По-често се намират замразени,в предвид ограничения риболовен сезон и ниската устойчивост при транспортиране.Яде се предимно сурова на тартар или карпачо,но често бива приготвена на тиган.Мидата,приготвена в сметанов сос с вино,запечена с пармезан и поднесена в черупката се нарича мида „Сен Жак”.
Резултат с изображение за scallops
Октопод:
Октоподът е главоного с меко тяло,две очи,уста,’’клюн’’ и осем ръце (понякога погрешно наричани “пипала”).Октоподите имат сложна нервна система и отлична видимост.Те са сред най-интелигентните безгръбначни.Като стратегия за защита срещу хищници вкючват експулсирането на мастило.Всички октоподи са отровни,но само златните октоподи са известни,като смъртоносни за хората.Приготвянето на октопод не се счита за лесно.Можем да намерим много начини и спомагателни методи,за да стане октопода крехък – от това да се вари с коркови тапи,до това да се бие в скалите,докато омекне.
Резултат с изображение за octopus cooked
Октопода е често срещана съставка в японската кухня,включително суши,takoyaki и akashiyaki.В Корея октоподите понякога се консумират сурови,само с малко сол и сусамово семе.Друго популярно ястие в Корея е Nakji bokkeum – пържена храна,направена с октопод.На Малдивите е типично да се изпекат ръцете (пипалата)на октопода в листа от къри с чили,чесън,карамфил,лук,черен пипер и кокос.В Португалия октоподът се яде с картофи,билки,лук,чесън,задушен ориз.Hongzhang е известен сингапурски деликатес.Това е задушен октопод и сос от свинско месо,черен пипер и брашно.Октоподът е често срещана храна в средиземноморската кухня.Типична гледка е по гръцките острови са октоподите,висящи на слънце на въже,които по-късно се сервират на скара или охладени в салата.Превъзходно мезе за узо.
Ето някои интересни факти за октоподите:
1) те хапят ( ядат ) своите ръце,когато им е скучно или са стресирани
2) те „пакетират” отрова – ухапване от малък октопод със сини рингове,може да парализира човек в рамките на няколко минути.
3) октоподите използват инструменти – през 2009г. учени учени са наблюдавали октоподи,които са събирали кокосови черупки,за да ги използват, като мобилни домове.
4) те са майстори на камуфлажа.За секунда сменят цвета си,за да се защитят.
5) живеят бързо и умират млади
6) игриви и любопитни са
7) имат 3 сърца и синя кръв
Калмар и сепия: 
Има много начини за приготвяне на сепия и калмари – пържени,те могат да бъдат и улична храна,барова закуска или стартер в изискан ресторант.В Корея понякога се сервират сурови на тънки ивици,одрани,измити,осолени и ферментирали,подправени с пикантна подправка.В Япония също имат подобно приготвяне на калмари – силно осолените калмари ( понякога с вътрешностите ) ферментират в продължение на един месец,а по-късно се сервират към бял ориз или алкохолни напитки.На други места се използват за суши,темпура,приготвени на скара,пълнени,задушени в сос,в ястия с ориз.Изсушени и нарязани са често срещана закуска в някои азиатски страни.Мастилото от сепия е част от кулинарния свят.В Италия и Испания се приготвят ястия,като паяля,ризото,супи,макаронени изделия.В Сардиния калмарите се приготвят със сос от лимон,чесън.магданоз и зехтин.
Резултат с изображение за калмар на скара
Много често калмарите се приготвят панирани.Калмарите,задушени в собственото си мастило се наричат “Calamares en su tinta” или “Chipirones en su tinta.
Скариди:
Независимо от големината и различните наименования,всички видове скариди са една от най-предпочитаните и вкусни морски храни в света.Те са с високо съдържание на калций,йод и протеини,но с ниска хранителна стойност (калории),високи нива на Омега 3 и ниски на живак стойности.Скаридите могат да бъдат част от супа,салата,сандвичи,пържени…Голяма част от вкуса на скаридите се съдържа в главата,затова е препоръчително тя да се остави при приготвянето.По-големите скариди имат вени,които трябва да се отстранят преди приготвяне,защото те придават горчив вкус,а понякога може да има и следи от пясък.Приготвянето на скаридите трябва да е кратко,за да не станат със стегнато и жилаво месо.
Резултат с изображение за shrimps
Черупките,главите и опашките не бива да се изхвърлят.В тях има заключен страхотен вкус.От тях се прави биск,който е основа на супи и ястия.Скаридите са основна част от испанската “Paella”,италианското “Cacciucco” и португалското “Caldeirada” ястия.Също така със скаридите се приготвя суши и екзотични ястия с кокос.
Кои са вашите любими морски деликатеси и как обичате да ги приготвяте?
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s