Омарът-деликатес номер едно в света

on

Омарът е един от най-големите специалитети по целия свят. Консумира се в супа, салата, сварен със специален дресинг, в руло или в други предястия. В хранителната индустрия се използват два вида омари- Newberg и Thermidor. Готвачите кипват или приготвят на пара деликатеса като се разбира дали е готов по промяната на цвета на черупката- от син до оранжев. Това се получава от разграждането на определен протеин, благодарение на който се променя и цвета. Днес е световният ден на омарите и в много страни шеф-готвачи ще покажат най-доброто от себе си в приготвянето на омари, съобщават от foodpanda.

Image result for cooked lobster

Ето и някои други любопитни факти за вкусните омари.

  • Средното ниво на живака в омар е около 0,107 м.г.
  • До 19-ти век, консумацията на омар не е била популярна.
  • Преди години, храненето с омари се е смятало за белег на бедност.
  • Това е била една от най-често консумираните храни в затворите.
  • В наши дни най-скъпото ястие с омар, достига до 19 000 лв, във френски ресторант в Париж.
  • Омарите могат да живеят до 100 години.
  • Омарите са канбали. Когато храната е оскъдна, се знае, че ядат по-малки омари.
  • Омарите могат да регенерират своите нокти, крака и антени.
  • Месото е голям източник на протеини, осигурявайки 28 грама протеин на чаша.
  • Омарът е добър афродизиак.
  • Деликатес е печен омар, направен на руло с морски водорасли.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s