Какво не знам за лука

on

Лукът е един от консумираните зеленчуци като средство за овкусяване на ястия. Въпреки че е неприятен за очите и предизвиква сълзене, той се използва с кулинарията като основна съставка- в салата и ястия. Foodpanda, подбра няколко важни и интересни факти за така обичания зеленчук.

Image result for onion cooking

  • Лукът съдържа флавоноиди, уникални съединения, които се намират в растения, които имат ползи за здравето. Те съдържат предимно биоеквивалентният кверцетин, който се прилага като антиоксидант, противораково и противовъзпалително вещество.
  • Въпреки че, лукът е много предпочитан, той няма много големи хранителни свойства. Една чаша нарязан лук съдържа 234 mg калий, в сравнение с около 537 mg в банан.
  • Лукът съдържа серни съединения. Това е причината очите ни сълзят от него и да оставя траен вкус в устата ни.
  • Лукът се използва за медицински цели в много култури и има вярване, че той абсорбира микроби и е добре да се държи до леглото.
  • Има теория, но все още не доказана, че престоелият лук става токсичен, заради освобождаването на серни съединения.
  • Лукът предотвратява косопад, ако е търкате директно върху скалпа.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s