Любопитни факти за копривата – като чай, супа или друго ястие

Всеки се е докосвал до „гнева“ на копривата и нейното ужилване. Но освен това коварно и неприятно усещане, копривата е много полезно растение, което помага за различни болести, за общото състояние на организма и е често използвана в кулинарията.

Image result for коприва food

Копривата може да се приема под формата на чай, супа или друго ястие. В Непал например, консумират яхния с коприва и сирене. foodpanda, подбра няколко любопитни факти за нея, които вероятно не знаете. Важно е да имате коприва във вашата градина. Тя е важен източник за пчелите и за развитието на цветята във вашата леха.

  • Влакната от коприва се използват за направата на дрехи.
  • Германските униформи за Първата световна война са правени от плат от коприва.
  • Текстурата наподобява лен и коноп.
  • В Шотландия правят чаршафи и покривки от коприва.
  • Жълтото багрило идва от корените.
  • Животновъдите хранят конете с коприва, за да им бъде лъскава козината, а в Швеция хранят кравите, за да се увеличава производителността на мляко.
  • Терминът коприва идва от староанглийската дума за игла- препратка към жилещите листа.
  • Копривата има мъжки и женско цветове, които идват от различни растения.
  • Копривата помага срещу подагра, артрит, простуда, някои алергии и астма.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s