Защо ядем шаран на Никулден

on

Днес е един от най- големите празници в родния календар. На Никулден празнуват всички, които са кръстени на Св. Никола, всички рибари, банкери и жители на град. Бургас. Той е покровител на водните дълбини и моряците. По традиция на днешния ден на масата се сервира риба и по – специално риба с люспи. Според поверие, когато Св. Никола бил в морето, неговата лодка се счупила и той хванал шаран, с който да запуши дупката. Ето защо шаранът е най- предпочитаната риба за този празник.

596a850513dd234e19f280a2716c03754913744239105df47cpimgpsh_fullsize_distr

Най – често приготвяните ястия днес са рибена чорба, пълнен шаран, пържен шаран и обреден хляб. Шаранът трябва да се чисти внимателно, за да не паднат люспи по земята, защото се смята за лоша поличба. Много хора вярват пък, че ако поставите люспи в портмонето си, то ще бъде пълно през година. Трето поверие е, че елхата трябва да бъде украсена днес и под нея трябва да се наредят люспи от шарана, за здраве и благоденствие на всички в семейството. Днес е специален празник и спазващите Коледния пост защото е разрешено да се консумира риба.

Насладете се на празника, вкусната трапеза и семейния уют.

foodpanda пожелава Весел празник на всички именници!

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s