Ascua – място за ценители и любители на хубавата храна

on

Днес ще и срещнем с едни от най-емблематичните личности, които седят зад уютната и изтънчена обстановка на един по-различен ресторант, разположен в сърцето на София.
Той се казва Слав Спасов и е главен готвач в ресторант Ascua. За него, професията е личен избор и начин да изрази себе си, чрез майсторските си шедьоври. Основната мисия е да бъде задоволен всеки клиент без значение дали това, което иска е в менюто или не. Признава, че основната тайна се крие в това, че не използва никакви подобрители и винаги залага на пресни продукти от проверени доставчици. Концепцията на ресторанта е Return to innocence, всичко да се прави на място. С гордост заявява, че може да се похвали с най-вкусното телешко и най-големия и пресен асортимент от рибни специалитети.

Каква е тайната на телешкото месо при Вас?
Използваме сръбско бонфиле, като го изчистваме добре и го оставяме да узрее между 7 и 8 дни на температура от 5 градуса в специални оребрени тави, с цел да се обезкървави максимално, за да може филето да остане сочно. Това се налага защото при самата термична обработка не трябва да се губи междумолекулярната влажност.
Какво бихте препоръчали на нашите читатели?
На вашите читатели бих препоръчал много неща. Всички риби, които предлагаме са изключително пресни – фагри, синегрида, лаврак. Предлагаме ги както на скара, така и на сол, което е една от спецификите на нашия ресторант. Определено октоподът ни е страхотен. Поднасяме го със средиземноморски сос, с изключителна презентация, като по този начин грабваме клиента още преди да го е опитал. Това е и една от спецификите на нашата работа – първо да нахраним очите, после небцето и накрая стомасите. По този начин гарантираме тристепенно пробване на едно ястие. Респективно за това обичам да използвам различни подправки, като горчиво, сладко, солено и кисело, за да могат да се отворят всички рецептори в устата на човек.


До колко българинът е отворен да се храни по този начин?
В интерес на истината да, българинът е отворен за подобни неща, както и да експериментира с менюто си. От практиката ни тук можем да кажем, че все повече хора експериментират и пробват нови неща. Например, много от нашите клиенти консумират телешкото реър или мидиъм реър, в което се крие и неговата тайна. Истината е, че ние предлагаме голямо разнообразие от стекове, като единствено мраморираното месо от блек ангъс, за съжаление е замразено, поради причината, че в България не се отглежда тази порода.
Къде се крие тайната на успеха?
Тайната е проста – топло отношение, уютна обстановка и вкусна храна! Отношението, което клиентът трябва да получи е ключово. Аз обичам да излизам вечер в салона, да говоря с клиентите, да чуя обратна връзка от тях, препоръки. С две думи нещата са много елементарни – когато го правиш от сърце, всичко става.
Имате ли екзотични предложения към клиентите?
Да, като основно най-вече предястия, като каракачански отлежал кашкавал, който е балкански 240 дневен, биволски 90 дневен, конски суджук, мешан суджук от глиган и сърна. Предлагахме и био бизон, но в момента го заменяме с патешка луканка. Това е идеята, искаме да сме по-различни, иска ни се на хората да им се харесва и да знаят, че имат едно място, което е много уютно и където винаги са добре дошли.
„Капризите са добре дошли при нас – опитваме се да задоволим всички клиенти. Всичко се прави на момента. Работим с голяма гама подправки, различни видове храни и риби.” – Свилен Златанов, управител на Ascua.
Бихте ли издали, какво интересно Ви предстои?
Бихме искали да вкараме аюрведическа кухня, като периферия на менюто. Това е изцяло вегетарианска кухня без месо и риби. Храната се приготвя по специален начин, като се използват различни подправки,които не са толкова разпространени и познати за България. Йога течението създава този вид кухня, но не бих искал да ви разкривам повече, защото бихме искали да остане в тайна до реализирането на проекта.


Кои известни личности ви посещават?
Определено са много. Евгени Минчев, който беше възхитен от рибите ни, представители на Бояна филм студио, висши банкови директори, банкери и други.
Българите интересуват ли се от здравословния начин на хранене?
Бих казал, че все повече се интересуват. Обиколил съм много страни по света, принципът е един – Back to innocence (усмихва се). Това е и причината ние да сме посветили и разработили концепцията на ресторанта по този начин.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s