Живот на три континента и „Master Chef“

Днес ще ви срещнем с Ву, виетнамец по народност, с американско гражданство и българска принадлежност. За интересната му персона, начин на живот и посвещението му в различните традиции, разказва най-голямата международна платформа за поръчка на храна, foodpanda.

_MG_0033

Към настоящия момент, Ву е собственик на виетнамски ресторант, разположен в центъра на София. Неговите корени, произлизат от далечен Виетнам, където е роден. Ву е едва на 5 години, когато родителите му се установяват в България, където завършва гимназия. Решава да продължи образованието си в Америка и напуска пределите на страната за цели 12 години. Именно там, съдбата решава да го срещне с неговата бъдеща съпруга, която е българка. Как се пробужда страстта към кулинарията на един софтуерен инженер, разказва самият Ву:

 

“За да бъда напълно откровен, всичко започна, когато с жена ми се записахме на един готварски курс за аматьори в Америка, който цели да събере двойките – да готвят заедно, да се хранят заедно, да се забавляват заедно. Едва тогава разбрах колко много талант и изкуство изисква кулинарията. След курса, със съпругата ми толкова много се запалихме, че решихме да експериментираме с най-различни ястия, рецепти и кухни, като готвехме всеки ден.”

Как решихте да се върнете в България?

Имахме много хубава работа там, добре платена и перспективна, но ни писна от живота в Америка. Решихме да се откажем от професията си, макар да се издигахме лесно и бързо, да продадем всичко, което имахме там и да се върнем в България. Събрахме всичко в 6 куфара и се озовахме на летището (смее се). Когато се върнахме нямахме точна представа с какво да се занимаваме. Започнахме като софтуерни специалисти на фрийлансър принцип.

Как се роди идеята да се занимавате с ресторантьорство?

Жена ми реши, че трябва да участвам в предаването „Мастър шеф” . Явно съм имал доста скептично изражение, защото се обърна и ми каза: „И без това взехме лудото решение да се върнем тук, защо да не направим още едно, като се запишеш да участваш?”. И така направих го, записах се и стигнах до 11 място. В последствие решихме да отворим и заведението, в което сме днес, „УВУ”. Още в Америка имахме мечта, когато съберем пари и се пенсионираме да отворим заведение и то точно такова, за международни бургери. Пътували сме много, опитвали сме най-различни кухни. Ако трябва да кажа коя е любимата ми, то определено е фюжън кухнята, защото е комбинации от френската и виетнамската.

Кое е любимото ви българско ястие?

Определено много обичам кюфтета по чирпански, но най-много обичам крем карамел. Всъщност, той е и първото нещо, което съм правил и то в невръстна възраст, 5-6 клас. Определено сме любители на българската традиционна кухня и вкъщи готвим предимно такива неща.

Кой е най-поръчвания сандвич във Вашето заведение?

По принцип зависи от сезона, но определено това е Банг ми. Сега например се хапва доста „Японско сарикатзу”. Прави се с панирано пиле, зеле и сусамов сос, като характерното е панировката на пилето, която се казва „панку” и придава хрупкавост. Тези сандвичи са много известни. В Америка например има цели ресторанти, посветени на приготвянето им и са доста популярни и разпространени.

_MG_0010

Българите отворени ли са към виетнамската кухня и с какво я свързват?

Имах големи страхове в началото, за това реших да заложа на Банг ми, като един от най-популярните бургери в САЩ, Западна Европа и Австралия. Ако решите да потърсите в google, кои са най-добрите сандвичи в света, ще видите, че във всички класации Банг ми присъства. Най-големите ми притеснения дойдоха от това, че българите имат особено мнение към виетнамската кухня, поради наличието на кучешко месо в нея, затова исках да е нещо по-различно, същевременно и достатъчно познато и универсално. Единственото такова нещо, което присъства във всяка националност и кухня са сандвичите.

Бихте ли ни разказали малко повече за кучешкото месо?

По принцип, виетнамците консумират кучешко месо. Отдавна не съм се прибирал и не знам сега как е, но преди се ядяха абсолютно всички кучета. Разбира се сега нещата са се модернизирали и мисля, че има специални ферми. Това се е наложило заради различни кампании в защита на животните. Днес все по малко хора консумират екзотичното месо и е по-скоро деликатес, тъй като цената му е доста висока. Но определено мога да кажа, че това е едно от най-вкусните меса, които съм пробвал.

Здравословна ли е виетнамската кухня?

Тя е много разнообразна, определено стана много популярна и бързо-развиваща се. Води се здравословна, тъй като използваме много свежи зеленчуци. В нашите ястия има пълни компоненти и много малко въглехидрати като цяло, освен ориза. Базирана е основно на зеленчуци и месо. Това е така, тъй като в миналото виетнамците са били беден народ и са консумирали предимно зеленчуци, защото са били много евтини. Характерното за нас е многостепенното меню и това че се храним по малко и начесто.

Коя е традиционната виетнамска закуска?

Нудъл супа и Банг ми. Супата се приготвя с оризови спагети и телешки бульон и е една от най-трудните за правене.

Според Вас къде има по-голяма култура на хранене в България, Америка или Виетнам?

Не защото съм пристрастен, но според мен Виетнам. Причината е, че имаме много влияния от различни страни. Били сме 5 века под китайско владичество, 40 години под френско, после и американското присъствие, като добавим и това, че сме на кръстопът с Индия и сме били част от пътя за търговия на подправки, определено ни прави с най-голяма и разнообразна култура.

Ако и вие обичате бургери, то сега е момента да си поръчате с до – 50 % отстъпка, от foodpanda

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s