Празник на шоколадовата торта

on

Днес е Националният ден на шоколадовата торта! Тортите имат богата кулинарна история. Повече за празника и честванията разказват foodpanda.

Съвременният облик на тортите е претърпял бурно развитие през годините. В Гърция, тортите (или „plakous“) са били тежки и плоски, а хората са ги сервирали с ядки и мед. Римляните са правили торти, които по-скоро са наподобявали чийзкейк или сладкиши. Основната им роля е била да ги поднасят, като жертви на боговете. В средновековна Англия, хората използвали думите „хляб“ и „торта“, като взаимозаменяеми, за всичко направено от тесто.

Днес приготвянето на торти се е превърнало в цяло изкуство. Разбира се, основното им предназначение си остава за честване на рождени дни и специални поводи. В някои европейски държави сладкарството се предава от поколение на поколени и е успешен бизнес. Има малки бутикови сладкарски къщи, които произвеждат изключително богати на вкус шоколадови изделия от висококачествени продукти, чийто цени могат да достигнат колкото една средна заплата.

Най-емблематичната торта за България е бисквитената или така наречената селска торта. Сред останалите предпочитани са класическа шоколадова торта, парфета и плодови сладкиши.

В редица европейски столици днес по улиците ще се продават мини торти със знамената на държавите, красиво опаковани и много вкусни.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s