Празник на вкусния мус

chocolate-mousse

Мусът е храна, включваща въздушни мехурчета и лека текстура. Може да варира от пухкав до кремообразен и плътен, в зависимост от техниките на приготвяне. Има и сладки и солени мусове като сладките се приготвят основно от бит яйчен белтък и сметана, а солените от разбити сварени яйца, риба, месо или зеленчуци. „Мус” идва от френски и означава „пяна”. На този ден вкусният деликатес, има празник, който се чества в много страни по света. За да отбележи този празник, foodpanda, подбра няколко любопитни факта.

 

  1. Мус е направен за първи път във френски ресторант през 1800г, който е бил основно от чубрица и месо.
  2. Сладките мусове се появяват през втората половина на 19 век.
  3. Днес се приготвя в почти всички ресторанти и домакинства.
  4. Най-популярният мус е шоколадовия. След него се нарежда мус от ядки.
  5. Мусът е студено ястие като някои от вариациите се предлагат и замразени.
  6. Солените мусове са един от най-предпочитаните предястия, особено този приготвен от домашни птици.
  7. В много случаи се стабилизират с желатин.
  8. На 3.Април се чества празникът на шоколадовия мус.
  9. Първото писмено сведение за шоколадов мус в САЩ е от 1892 г.
  10. През 1977 г. в Ню Йорк се приготвя за първи път мус от бял шоколад.

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s