Културни обичаи, които трябва да имате предвид когато пътувате

Когато пътувате в нова страна, може да бъде изключително лесно да попаднете в неловка ситуация. Различните културни обичаи и значенията на определени поведения може да предизвикат сериозни недоразумения, ако не сте добре подготвени. Международната платформа за онлайн поръчки на храна foodpanda раздели някой от обичаите и традициите в 3 стъпки, за да ви помогне да избегнете неприятни моменти, като се започне от това, с коя ръка да държите ножа или какъв подарък да занесете на домакините.

Един от най-честите подаръци, предлагани при покана за обяд или вечеря в къщата на някого са цветя, но видът или броят им може да доведе до някой страшни капани. Например, в Германия никога не подарявайте карамфили, те символизират смърт.  В България не носете жълти цветя. Те са символ на омраза. Ако сте поканени на гости в Мексико, не носете подаръци, защото това се приема като подкуп. Заложете на бутилка вино.

Когато става дума за прибори, всеки има свой собствен стил, но има огромни различия за това как да ги използвате: С лява ръка, с дясна или и с двете, или без ръце. В Чили се хранете без прибори и не правете излишни жестове с ръцете, защото това се приема за проява на лоши маниери. Там, никога не си позволявайте да удряте дланта си с юмрук, защото е обиден жест. Хората в Етиопия се хранят от общи чинии и използват само дясната си ръка. Във Франция, ако поръчате салата, избягвайте да я режете. Това се приема като обида към главния готвач. Ако ви се наложи да отидете на вечеря у дома на руснаци, не протягайте ръка за поздрав. Когато влезете, домакинът ще ви посрещне с 3 броя целувки. В Индия и Средния Изток използват лявата си ръка само за къпане – имайте го в предвид, когато посещавате индийски ресторанти, например.

Когато става въпрос за маниери, имайте предвид, че нещо, което е учтиво в Чили, се приема като табу в Мексико. Ако се намирате в Авганистан и хляб падне на земята, ще се наложи да го вдигнете и целунете в знак на уважение. В Португалия при поръчката на храна не търсете допълнително сол или пипер, защото по този начин оспорвате кулинарните способности на готвача. В Танзания е прието да се хранят на земята, но внимавайте с позата, която заемате. Не трябва да се виждат стъпалата на краката ви. Ако сте любител на италианската кухня, имайте предвид, че в Италия не поръсвайте морска храна с Пармезан. Счита се за голям грях и ако ви видят, ще понесете остра критика.

Това са само част от необичайните обичаи, свързани с храненето и маниерите в целия луд свят.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s