Трапезата за Бъдни вечер – у нас и по света

on

Бъдни вечер е най- известният празник, честван в християнски свят, в който заедно със семейството си очакваме Раждането на Исус. Основно значение на този ден имат тържественото настроението и трапезата, която се подготвя през целия ден. Международната платформа за поръчка на храна foodpanda, проследи какви са традиционните предколедни ястия, сервирани на трапезата в тази свята нощ.

В България менюто се състои от нечетен брой постни ястия. Те обикновено са традиционните сърми, боб чорба, печен боб, пълнени чушки, ядки, сушени плодове, жито и питка, която се разчупва от най-възрастния на трапезата. В повечето случай, в нея се поставя паричка. Вечерята е придружена с червено вино или ракия. Този ден е последният от Коледните пости и на следващия ден е разрешена консумацията на месо.
В Италия Бъдни вечер се отбелязва с „празника на седемте риби”. Сервират се 7 броя различни рибни ястия, като 24-те часа преди това не се консумира абсолютно нищо. Дългият коледен пост не е толкова популярен в Италия.
В Полша менюто също се състои от нечетен брой ястия, като най-често броят им е 9. Трапезата на по-бедните включва само 5 ястия, на средната класа са 9, а на най-заможните 11. Задължително условие, всеки един от присъстващите да опита от всяко едно блюдо.

В Русия, Украйна и Литва се сервират по 12-ястия на Бъдни вечер, като вечерята се носи името „Свето хранене”. Традицията повелява цялото семейство да се събере около масата, а след вечерята да се поднесат Коледните подаръци. В центъра на масата се поставя бяла кърпа, която символизира пелените на Исус, и свещ, символизираща Светлината на света. До нея се поставя питката. 12-те ястия символизират дванадесетте апостоли.

В Украйна задължително присъства зърнен пудинг, борш и варенки, както и традиционен коледен компот.
В Сърбия празничната трапеза е богата и разнообразна на храни. Сервира се кръгъл безквасен хляб, сол, печена риба, зеле, мед, вино и спагети с орехи.

В Германия се сервира, популярният по цял свят щолен, който символизира Исус Христос. Това е сладък десерт с пудра захар, стафиди и орехи. Другото традиционно ястие е пълнената гъска.
В Америка, Бъдни вечер не е официален празник, а традициите са взаимствани от английската кухня. Типичната вечеря се състои от печена пуйка, пиле или друг вид птици, придружени със задушени картофи или брюкселско зеле. За десерт се сервира Коледен сливов пай.

В Мексико се менюто включва тропически плодове и салати, качамак с чили сос, заедно с традиционна супа, направена от говеждо месо. За десерт се консумира пържена питка със захар и канела.
В някой славянски страни на трапезата се оставят две празни места, намеквайки за Мария и Йосиф, който търсят подслон във Витлеем.

Където и да се намирате по света, Бъдни вечер оставя положителни емоции във всеки човек. Нека на този семеен празник да се насладим на вкусната трапеза, споделена с любимите хора.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s