Любимите храни на студентите

on

Когато студентите се отделят от семейството си и се озоват в друг град или държава, те са изложени на голям не само емоционален, но и кулинарен шок. Започват въпросите, какво ще ям, къде ще ям, кой ще ми сготви, колко често мога да си позволя да се храня навън или да си поръчам храна. Студентският живот е изпълнен с множество купони, забавления, лекции и почти никакво време за приготвяне на вкусно и здравословно ястие. През 4-те години от следването, младежите забравят за вкусните манджи на баба и мама, и се хранят с вредни и бързообортни храни, съобщават от foodpanda. Международната компания за поръчка на храна, направи изследване на любимите храни сред 1000 студенти. Анализите показват, че 80% от учащите в София, живеят предимно на пица, пържени картофи и спагети „Болонезе”. Едва 7% предпочитат да си приготвят сами храната, в квартирата или общежитието.

Най-притеснителен е фактът, че те „не се сещат” да си купят плодове и зеленчуци, които са полезни не само за общото физическо състояние, но и влияят положително на паметта и концентрацията. Студентските столове са изключителни атрактивни по целия свят, има ги и у нас, но много малка част от студентите ги предпочитат, както споделят те ” заради качеството и вкуса на храната”.

Друга част от проучването показва, че едва 10% от анкетираните са готвили преди да напуснат дома си и нямат проблеми да забъркат яйца или да си сварят паста. А и защо да готвят, след като Студентски град, предлага на своите жители богат избор от вредни, но вкусни храни? Там се предлага разнообразие от кулинарни вкусове, аромати и съставки, на ниски цени, без да се помисли за здравето на младежите. За разлика от българските студенти, менюто на английските включва зеленчуци и месо,ежедневно. Друг любопитен факт е , че 66 % от студентите в Колумбия си поръчват всеки ден храна, но тя е месо и зеленчуци.

Ето кои са топ 10 храни, които консумират българските студенти, според foodpanda.

На първо място се нарежда пицата. С пица на парче, може да се сдобиеш от всеки ъгъл, пред всеки университет или общежитие. На второ място се нареждат сандвичите от добре познатите американски вериги за бързо хранене, въпреки по-високата си цена. На трето място класиката пържени картофи с бира. След това следват паста; сандвичи; палачинки; яйца; снаксове и чипсове; кроасани.

Важно е студентите да се хранят здравословно и разнообразно, с балансирана храна. Това също може да е бързо, лесно, вкусно, евтино и забавно, особено ако е споделено с готини колеги.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s