10 факта, които не знаете за Деня на Благодарността

on

Днес, хората по цял свят честват Деня на благодарността. Празнува се на четвъртия Четвъртък на месец Ноември и е ден за благодарност за реколтата и за всичко хубаво през изминалата година. Денят на благодарността се управлява от две много мощни думи: „храна“ и „футбол“. Най-голямата мобилна и онлайн платформа за поръчка на храна foodpanda, избра най-интересните и любопитни факти около Деня на благодарността, за да ви даде представа за апетитните американски традиции.

                                                                ///Историята///

  1. Първият Ден на благодарността се е провел през есента на 1621г. и е честван с три дневни индиански пиршества- танци, игри, ядене. Менюто през 1621 г. е включвало: дива патица или гъска; дива пуйка, елен, риба и друга морска храна. През 2014 г. в менюто се залага на: пуйка, варени картофи, ловджийски сос, пай, пуканки.
  2. През 1863г, Президентът Абрахам Линкълн, обявява Деня на благодарността, за национален празник. Специално за празника, Мери Хейл, написва детската рима „Мери имаше малко агънце”
  3. Първата „телевизионна вечеря” е по случай Деня на благодарността, която дава началото на първите доставки на храна.Този ден е причина да се появят пакетираните ястия. През 1953г, американска компания, измерва колко американци консумират пуйка. По случай телевизионната вечеря, компанията пакетира 260 тона пуйки, в 5000 тарелки, които да бъдат доставени. Тази идея идва от самолетните компании, които сервират пакетирана храна.
  4. Традиция за помилване на пуйката. Имало е дебат, дали е възможно президентът да помилва пуйката. През 1947г., президентът Хари Труман се смилил над един щастливец. Други историци твърдят, че президентът Абрахам Линкълн, през 1860 г., помилва пуйката, която е била домашен любимец на сина му.

                                                                     ///Цифрите ///

  1. Повече от 46 милиона пуйки се изяждат в Америка, което е равностойно на населението на Испания. Теглото на пуйките, отглеждани в Америка за една година е 7 билиона тона, което се равнява на тежестта на 10 сгради, тип „Емпаер Стейт Билдингс”.
  2. Около 10% от американците ядат пълнена пуйка. Картината изглежда така: пълнена пуйка с пуешко и пилешко месо, като руски матрьошки.

///Пуйката ///

  1. Пуйката може да се удави, ако погледне на горе, когато вали дъжд.
  2. Пуйките са застрашени от получаване на сърдечен удар. Например, при шум от двигатели на самолет и преминаване на звуковата бариера, често води до смърт на птиците.
  3. Крякане, крякане. Звуците при мъжките пуйки са на наречени крясъци, а при женските кикот.Мъжките пуйки са единствените, които могат да поглъщат звука. Всяка мъжка пуйка има своя собствена уникална техника, която е съчетана с перчене, с цел привличане на внимание.
  1. Изчервяване. Когато пуйката е уплашена, развълнувана или болна, върху откритата част на главата и шията, се появяват червени петна. По време на размножителния период пуякът придобива червеникъв цвят, който показва повишените нива на полови хормони. Месестата клапа на кожата, която е надвиснала над клюна се нарича панделка и също се превръща в яркочервено, когато птицата е развълнувана.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s