Днес е националният ден на еспресото

on

Днес се чества Националният ден на еспресото. Повече любопитни факти около енергийната напитка, разказва най-голямата платформа за поръчка на храна, foodpanda.

Анатомия на еспресото:

Това, което прави еспресо, еспресо е неговият метод на приготвяне. Горещата вода под налягане и ситно смляното кафе, създават напитката с неповторим каймак. Каймакът трябва да бъде плътен със златисто-кафяв, а понякога и леко червеникав цвят. Каймакът има сладък вкус, тъй като съдържа концентрирани захари и масла на еспресото. Тялото е средният слой и обикновено е с карамелено-кафяв цвят. Дъното на еспресото е известно като сърцето, то трябва да е тъмнокафяво. Сърцето съдържа горчивината, така че да осигурява баланс на сладостта от каймака.

Еспресото направи своя дебют в Италия в началото на 20 век, въпреки че кафето е част от италианския живот в продължение на векове. Еспресо любителите дължат своята благодарност за вкусна напитка на италианската компания Luigi Bezzera. Именно там откриват,че добавянето на пара с налягане при приготвяне на кафето води до по-силният му ефект, аромат и вкус. Напитката, произведена от машината в крайна сметка ще стане известна като еспресо, което означава „бързо” на италиански. За съжаление, Bezzera не е толкова талантлив в маркетинга и продажбите, както в проектирането на машината. Няколко години по-късно през 1905 г., Desidero Pavoni купува правата на машината от Bezzera и ги патентова. Така еспресото получава своята популярност.

Първоначално кафе машините са имали професионално предназначение, а по-късно се пренасят и в домовете на хората. В наши дни, за доброто еспресо са важни 4 неща: правилното смилане на кафе на зърната, еспресо машината, смеската кафе и човекът, който го прави.

По случай специалния ден на еспресото, foodpanda препоръчва да си направите хубаво кафе и да го съчетаете с някой ароматен шоколадов десерт.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s