Каква храна трябва да консумираме през зимата

on

С настъпването на зимните месеци, трябва да се обърне специално внимание на зимното меню. За да подготвите тялото си за смяната на климата и да предотвратите различни простуди и заболявания, най-голямата международна платформа за поръчка на храна, foodpanda.bg, ви представя 5-те най-здравословни зимни храни.

Нар за здраво сърце:
Сок от нар е богат на антиоксиданти (много повече, в сравнение с други плодови сокове). Само една чаша дневно, помага за поддържането на свободните радикали от окисляване на „лошия“ LDL холестерол. Окисленият LDL холестерол, допринася за натрупване на плаки в артериите. Пиенето на сок от нар може да подобри притока на кръв към сърцето при хора с миокардна исхемия – сериозно състояние, при което кислородът към сърцето е намален, поради запушени артерии.

Тъмно листни зеленчуци
Тъмните листни зеленчуци като къдраво зеле и други, са особено богати на витамини A, C и K. Този вид зеленчуци са отличен източник на фолиева киселина, която е особено важна за жените в детеродна възраст.

Цитруси

Цитрусовите плодове, включително лимони, зелени лимони, портокали и грейпфрути, са най-сочни през зимата. Те са източник на много витамини и най-вече витамин C. Цитрусовите плодове са богати източници и на флавоноиди. Преобладаващият флавоноид в тези плодове е хесперидин, който е отговорен за повишаването на „добрия“ HDL холестерол и понижаване на „лошия“ LDL холестерол и триглицериди.

Картофи

Заради наличието на нишесте, често картофите не са от най-обичаните и предпочитани храни. За разлика от други нишестета, които се съдържат в ориза или хляба, които наистина са лишени от здравословни хранителни вещества, картофите съдържат няколко полезни такива. Те са отличен източник на витамини C и B6. Освен това са и добър източник на фолиева киселина, доставят фибри (4 грама на средно голям картоф; жените се нуждаят от 25 грама дневно, а мъжете се нуждаят от 38 гр). Лилавите картофи са богати на антоцианини-антиоксиданти, които са свързани с множество ползи за здравето – понижаване на рак и риск от сърдечни заболявания.

Ядки

Консумирането на ядки и най-вече орехи би подпомогнало стимулирането на мозъчните функции както и концентрацията. Те са изключително хранителни и полезни. Суровите ядки са предпочитани, заради по-ниското количество на калории.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s