Защо да се храним здравословно, разказват нашите партньори от „Кукумявка“

on

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

     1. Павла, как решихте да менажирате заведение и лесно ли се ръководи такъв бизнес?

Реших, защото от доста време се храня и живея по начин, който да пази здравето и настроението ми. Търсенето на такъв тип храна, експериментите по приготвянето и, многото четене по въпроса, всички тези неща ми създадоха самочувствието, че разбирам достатъчно много от истинската храна, от самото отглеждане на суровините – до приготвянето и съчетанието в консумирането им.

На мен лично ръководенето на бизнес ми е трудно, но пък знам, че ако запазя и се грижа основно за качеството на нещата, които приготвяме и предлагаме, ще изградим доверие в клиентите си, и това е много повече сериозна основа, отколкото мисленето за това от кое колко изкарвам в момента.

Вярвам, че колкото и голямо или малко да е като бизнес едно място, единственото, което има значение за задържането му на пазара за поколения, е качеството на предлагането и уникалността. В България няма много потомствени бизнеси, и според мен това се дължи, не само на това, че всичко е било държавно, а на идеята на хората да се разрастват и печелят бързо с това, което е модерно в момента, на това, че са им по-важни сметките отколкото качеството.

Ние ще пробваме при нас, да изграждаме първо качеството, и вярваме, че нещата сами ще се наредят.

  1. От колко години се занимавате с това?

Лично аз приготвям и избирам такъв тип храна за себе си и приятели от приблизително 8 години. Бях пълен веган, суровоядец и така нататък, докато намеря баланса си за момента. Реално от 3 месеца работи и Кукумявка.

  1. Разкажете малко повече за Кукумявка и концепцията на заведението.

Кукумявка е мини кухня с магазин за грижливо подбрани продукти. Стараем се да намираме суровини от малки български производители, да знаем къде точно се намират и как отглеждат продукцията си. Това гарантира не само вкуса, но и полезността на суровините за нашия организъм.

Десертите, които приготвяме са изцяло от ядки, семена, плодове и подправки. Не ползваме захар. Единствените ни подсладители са сладостта на плодовете- пресни и сушени, кленов сироп, агаве и мед.

Избрали сме да не приготвяме термично, тъй като в суров вид мазнините в ядките остават в полезна, за тялото ни форма и няма как да се разболеем или напълнеем от това. Освен това остават живи всички ензими и витамини в продуктите. Тоест една такава торта – не е никак престъпление, даже и да я ядеш всеки ден.

В Кукумявка като заведение, провеждаме много събития, с цел да информираме хората как да избират храната си, с екологична насоченост, много събития за деца. Общо взето, концепцията ни е бъдем повече от заведение или магазин. Искаме да сме училище и дом.

  1. С какви тактики привличате и задържате клиентите си?

Стараем се да сме изрядни в предлагането си. Позволяваме на клиентите да участват в избора ни на пътища за развитие.

  1. Каква кухня могат да открият при Вас и Вие лично имате ли фаворит от предлаганите ястия?

На първо място слагаме винаги сладкишите си. Те са веган и сурови. При тях с това компромис няма. Понякога предлагаме и някоя домашна печена тиква или дюля, или нещо такова, напомнящо на детството ни. Салатите – използваме само зеленчуци от избрани ферми, с много високо качество.Сандвичи – по същият начин като салатите, като винаги имаме песто, или някакъв пастет за мазане, който сме приготвили на място.

  1. Българинът има ли култура на хранене според Вас?

Едно време, но не по време на бабите ни, а по време на прабабите ни е имал. Сега е спорно. Но пък специално при нас всички клиенти, които идват са много информирани, много внимателни и определено имат култура на хранене. Според мен е важно и ние предлагащите храна, да имаме кауза да се грижим за тази култура. Особено, когато ни посещават и деца.

  1. Мнението ви за ресторантьорския бизнес в България като цяло и има ли предимства и недостатъци, които бихте споделили? Какво трябва да се промени?

Радвам се, че вече се появиха малки места, с нови идеи и концепции, ама наистина много. Знам, че в едно малко място, винаги се отделя повече време за грижа за клиента и това, което ще му се сервира, отколкото в място, което работи на основата само на разрастване. В други страни, малките ресторанти са скъпите ресторанти и хората с вкус и класа ходят в тях. И се радвам, че и при нас започва да се получава така. Класа не винаги означават финансовите ти възможности. И не бих могла да споделя недостатъци, напротив, нищо не трябва да се променя, трябва да има място за всички, за големи, малки, шумни, тихи и всякакви. Най-хубавото нещо е света да е шарен. Понякога и на мен ми се прияжда нездравословна храна, и това е много хубаво. Само заради това, че ми се е прияло, се чувствам страшно щастлива, че има и такива места. И освен това, няма как да ти навреди нещо, каквото и да било,стига да не преконсумираш. Затова аз се радвам на всички съществуващи места и неща.

Единственото, което ми прави лошо впечатление на определени места е, персоналът да изглежда смазан от работа, отгоре гримиран, за да не си личи, и служебно усмихнат. Много влияе на атмосферата.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s