Какви храни трябва да консумираме през есента

on

Традиционно, есента е сезонът за прибиране на реколтата. Това е времето, в което събираме енергия за студените месеци, когато активността ни е по- ниска и приема на свежи плодове и зеленчуци е много по-малък, съобщават от http://www.foodpanda.bg. Поради климатичните влияния, ставаме по- уязвими към болести и неразположение на тялото. Есента е сезон на наситено зелено, тъмно жълто и блестящо оранжево като тези цветове означават богато на витамини плодове и зеленчуци. Колкото по-колоритни са храните, които консумираме,толкова по-добре за нашето здраве.

Международната компания за поръчки на храна foodpanda, подбра най-вкусните и здравословни есенни плодове и зеленчуци. Направете ги редовна част от менюто ви и извличайте хранителните им ползи през есенните месеци.

  1. Сладки картофи: Те са много полезни, поради високото си съдържание на бета-каротин и фибри. Сладките картофи са идеален избор за хора с диабет, тъй като се считат за храни с нисък гликемичен индекс. Това означава, че въглехидратите в сладките картофи се освобождава бавно, което спомага за поддържането на стабилни нива на кръвната захар. Белите картофи, за разлика от тези, водят до колебания в нивата на кръвната захар, затова е препоръчително да ги замествате с друг вид.
  2. Тиква: Богата на бета-каротин, витамин С и фолиева киселина, тиквата е основен антиоксидант. Консумацията и може да намали риска от развитие на рак и защита срещу сърдечно съдови заболявания. Дори и семената, съдържат висока хранителна стойност и са полезни за организма, заради цинка и омега-3 мастните киселини. Тиквата е подходяща за основно ядене, гарнитура или десерт.
  3. Ябълки: Ябълките съдържат флавоноиди, някои от най-мощните антиоксиданти. Няколко проучвания са показали, че хората, които ядат храна богата на флавоноиди имат по-нисък риск от сърдечни заболявания и инфаркти.
  4. Круши: Крушите са богати на фибри. Със консумацията на една круша получавате четири грама фибри, което е еквивалентно на една и половина чаши кафяв ориз. Помага за поддържане на по-ниски нива на холестерола в кръвта и подобряване на контрола на кръвната захар.
  5. Боровинки: Това е много вкусен и нискокалоричен плод, който играе важна роля за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища и намаляване на риска от заболяване на венците, язви, сърдечно-съдови заболявания и рак. Може да ги консумирате сушени или на направени на сок.

Това са 5-те най-полезни храни, които може да консумирате през есента. През този сезон е препоръчително да наблегнете и на супите и на готвенето на пара. Приемайте ядки, но не повече от 100 грама на ден, поради високата си калорийност.

Балансираното хранене и практикуването на различни видове спорт ще ви осигури добро настроение, здраве и превенция срещу болестите през студените месеци.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s