Празнуваме световния ден на храната

on

България е една от страните, в които има малък достъп до ресурсите за развитие на земеделието.

Мнозина смятат, че гладът мори много хора и на Земята има твърде малко храна. Но това не е вярно. На нашата планета се произвежда достатъчно храна, за да засити всяка жена, всеки мъж и дете, по всяко време. Вместо това, в определени точки на света, гладът има огромна власт.Това се дължи на неравенството в достъпа до ресурси, съобщават от международната компанияfoodpanda.bg Поради тази причина, през 1945 г. Организацията на Обединените нации по прехрана и земеделие, обяви всяка година, по целия свят на 16 октомври да се празнува Световния ден на храната. Целта на този ден е да се повишава осведомеността по въпросите, които стоят зад бедността и глада, и да се определи общ фокус и необходими действия за разрешаване на проблемите.

Повечето от темите се въртят около селското стопанство, тъй като само инвестициите, заедно с подкрепата за образованието и здравеопазването ще променят нещата. По-голямата част от тези инвестиции трябва да дойдат от частния сектор като и публичните инвестиции играят ключова роля, особено с оглед на стимулиращия ефект.

През последните 20 години се показва чувствителен спад на финансирането, особено в България, въпреки важността на този сектор за развитието на икономиката.
Нашата родина е една от страните, в които има малък достъп до ресурсите за развитие на земеделието, въпреки че страната ни има изключително подходяща почва за отглеждане на много видове култури.

Въпреки, че на Земята се произвежда достатъчно храна, за да се хранят всички, почти един милиард души са гладни. Това е така, защото около една трета от произведената храна се губи между производителя и доставчиците. А с този ресурс, могат да се нахранят около три милиарда души. България е в топ 20 на страните, които изхвърлят най-много храна за година.

Ето и някой решения, с които може да променим лошата статистика и да помогнем да повече хора да имат достатъчно хранителни продукти. Първата стъпка да се сложи край на глада е информираността. В Америка са започнали масови дискусии на тази тема, които косвено влияят положително върху хранителните навици на населението. Всяка години, се изхвърля с 6% по-малко храна, съобщават от foodpanda.bg

Направете устойчива стратегия за хранене като консумирате повече сезонни продукти, ядете по-малко месо, използвате енергийно ефективни методи за готвене.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s