Как да създадем здравословни хранителни навици у децата

on

Здравословният начин на хранене е начин на живот, който трябва да бъде възпитан още в ранна детска възраст. Добри хранителни навици се моделират чрез поведението на родителите, които искат да помогнат на децата си да поддържат здравословно тегло и нормален растеж, а след като порастнат да имат и здравословен начин на живот. Най-голямата платформа за поръчки на храна foodpanda, реши да обедини и представи, различни експертни мнения, в областта на балансираното хранене сред подрастващите.

Някои от най-важните аспекти на здравословното хранене са мазнините, които трябва да се приемат. В колкото по-ограничено количество са те, толкова по-добре. Лесен начин за намаляване приема на мазнини при децата и насърчаването на поддържане на здравословно тегло, включва прием на ниско съдържание на мазнини или обезмаслени млечни продукти. Друго важно нещо е редуцирането на прекомерно количество захар, сол и подсладени напитки. Това са основните неща, които почти всеки родител знае и се опитва да спазва. Но какво друго бихме могли да направим като родители, за да изградим добри хранителни навици у децата си, разказват от foodpanda.

  • Насърчавайте децата си да се хранят бавно. Едно дете може по-лесно да разбере кога се е заситило или дали все още е гладно, ако се храни бавно. Преди да предложите втора порция, опитайте да изчакате най-малко 15 минути, за да разберете дали наистина детето е все още гладно. Това е времето, в което мозъка може да регистрира дали стомахът е сит или не.
  • Винаги сядайте на масата заедно цялото семейство, толкова често, колкото е възможно. Опитайте се да направите времето за хранене приятно, разговоряйки и споделяйки. Нека то не бъде време за мъмрене или спорове. Ако обедите/вечерите са неприятни, децата могат да се опитат да се хранят по-бързо, за да напуснат масата възможно най-скоро. На един по-късен етап от развитието им, те могат подсъзнателно да търсят храна, за да притъпят стреса.
  • Ангажирайте децата си в пазаруване и приготвяне на храната.Тези дейности ще развият хранителните предпочитания и ще дадат възможност на децата да бъдат част от хранителния процес и да изпитват удовлетворение. В допълнение, децата могат да бъдат по-склонни да опитат храни, в чието приготвяне са взели пряко участие.
  • План за закуски.Непрекъснатите закуски могат да доведат до преяждане, но закуски, които са планирани в определено време през деня,могат да бъдат част от балансиран, питателен план, без те да влияят на апетита на детето по време на основни хранения. Първият прием на храна е изключително важен за подрастващите, за това трябва да сте сигурни, че ще заситите детето с храни, които да му дадат достатъчно енергия.
  • Избягвайте хранения пред телевизора.Опитайте се да се храните само в определени области на вашия дом, като трапезарията или кухнята.Яденето пред телевизора може да доведе до преяждане, тъй като по-трудно се обръща внимание на чувството за ситост и пълнота. Насърчавайте децата си да приемат повече вода.Консумирането на подсладени и газирани напитки е свързано с повишените нива на затлъстяване сред децата.
  • Опитайте се да не използвате храна като наказание или награда! Наказание с храна може да провокира у децата притеснения, че няма да получат порцията си и ще си легнат гладни. В резултат на това, децата ще се нахвърлят върху порцията си веднага щом получат шанс. Награда с храна като бонбони например, би породило чувството у децата, че този вид храна е по-специална и ценна от други храни. Поставянето на условия: „Ако си изядеш зеленчуците ще получиш десерт”, изпраща погрешно послание към зеленчуците като вид храна.
  • Уверете се, че вашите деца се хранят балансирано извън дома си. Научете повече за  тяхното училище и местата откъдето се снабдяват с храна. Ако се хранят в столови, проучете менюто за седмицата и се уверете, че приемат разнообразни храни. Обърнете внимание на размера на порциите и съставки.Прочетете етикетите на храните и количеството на транс-мазнините.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s