Учениците в България сред първенците като консуматори на вредни храни

on

Проучване на най-голямата международна платформа за поръчка на храна с впечатляващи данни

В последните години се говори много за това как да водим здравословен начин на живот, как да възпитаваме здравословни хранителни навици и да се храним балансирано. Тази тема безспорно засяга всички хора, но в по-голяма степен е от изключително важно значение за подрастващите. Поради тази причина, международната компания foodpanda, направи мащабно проучване.

Проблемът със затлъстяването сред тях, процентно се увеличава с всяка изминала година. Благодарение на тревожната статистика, децата на България се нареждат сред първенците с проблемно тегло в Европейския съюз, съобщават от foodpanda. Според специалисти в областта, това се отразява на тях не само физически, но и ментално. Доказан факт е, че децата с наднормено тегло имат по-слаби оценки от връстниците си, а заседналият начин на живот,който водят пред телевизорите и компютрите, допринасят с негативен знак. Специалистите са единодушни, че сегашното поколение деца ще имат сравнително по-кратък живот от своите родители, а рискът за развитие на заболявания сред тях е с 70 % по-голям.

Според проведено проучване на най-голямата международна платформа за поръчка на храна foodpanda, сред 100 ученика, на възраст между 10 и 16 години, консумират ежедневно, така наречената „джънг фууд” храна. Сред най-предпочитаните храни на учениците са тестени изделия – пици, банички, сандвичи както и сладките изделия като вафли, кроасани, шоколад. Приемът на плодове и зеленчуци е минимален – едва няколко пъти седмично. 75% от анкетираните деца заявяват, че са любители на тежки храни, а като начин на приготвяне предпочитат пърженето. Около 43% от тях хапват пържени картофки ежедневно и ги определят като любима храна. 7 ученика използват училищния стол, като причината за това не са готвените ястия, а финансови. Едва 11 % от всички анкетирани си носят храна от вкъщи. Причината да го правят е заради настойчивост от страна на родителите за балансирано хранене в училище.

Проблемът с храненето сред подрастващите е един от най-експанизиращите проблеми на съвременното общество. Тъй като те прекарват значителна част от времето си извън дома, в учебни заведения, до някъде отговорни са и самите образователни институции. Не са малко колежите и училищата в чужбина, които са изградили системи за здравословно хранене и начини, по които да ангажират самите деца да внимават какво и как приемат. В част от елитните гимназии в Англия например, децата могат да си поръчват храна от платформи, разработени за съответното учебно заведение като храната е приготвена по всички стандарти за здравословен хранителен режим. Менютата са разнообразни всеки ден като включват ежедневен прием на плодове и зеленчуци.

По случай началото на учебната година, foodpanda, пожелава на всички ученици на добър час, успехи в учението и повече грижа и внимание за себе си, похапвайки любимите храни.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s