Днес е националният ден на Пицата със сирене!

Pizza With Mozzarella, Bacon And Mushrooms_ Served With greek salad_india

Знаете ли, че американците ядат около 350 парчета пица в секунда? А Българите по около 50, съобщават от международната платформа за поръчки на храна, foodpanda. Независимо дали предпочитате пица с тънка кора, или с дебела, или с месо, или без, днес е празникът на най-популярната пица в света- тази със сирена. През 1800 г., повечето италианци смятали пицата за селско ястие. Това се променило, когато един пекар на име Рафаеле Еспозито създава пица „Маргарита” за посещение на кралски особи. Царят и царицата били очаровани от цветовете на италианското знаме, представено от сирене моцарела, червен доматен сос и зелен босилек. Така пицата се превърнала в мода за една нощ, из цялата страна. Въпреки че, на много места си приписват изобретението Пица, най-популярно е твърдението, че произхода е от Неапол, Италия.

Днес има стотици различни видове пица и гарнитури към нея, но всички те произхождат от класическата пица със сирене.  

Пиците съссиренеобхващатняколко разновидностии видовесирена, коитоса проектирани ипроизведени за използванеконкретно върхутестото. Такова например е сиренето –моцарела. Другите, най-популярнисапроволоне, чедърпармезан и ементал

За да бъде подходящо сиренето, то трябва да има специални свойства на топене, разтегливост и съдържание на мазнини и влага. През 2012г. е изчислено, че годишно производството на пица със сирене възлиза на 200 милиона евро за Европа, а търсенето на пица със сирене се увеличава с 8% годишно.

За да отдадете чест на Пицата със сирене, си поръчайте или отидете на пицария, за да похапнете, обичаната от всички „Куатро Формаджо”.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s