Доставка на храна, стоене над печката или посещение на заведения- плюсове и минуси

on

shutterstock_111980429

Тежък работен ден, а след него идва въпросът: Какво ще ядем? Едва ли има жена, на която и е приятно да оправя бъркотията в кухня. Но това е неизбежно. Храненето е важна част от нашия живот,  а готвенето- всекидневен ритуал. Според foodpanda, в един идеален свят, закуската, обядът и вечерята ще бъдат предварително планирани и подготвени, но не винаги това се случва. В 21 век имаме голям избор как и с какво да се храним. За голяма част от жените, а и за мъже- кулинари, готвенето е начин да се справим със стреса и да разпуснем от ежедневието си. Изобретателността, която може да приложим в кухнята също е част от приятно преживяване, а и нищо не може да замени вкуса от домашно приготвена гозба. Друг плюс да готвим у дома, е че виждаме какво слагаме в храната и имаме право на избор по какъв начин да бъде сготвена. Пазаруването и приготвянето на храна вкъщи не се отразява толкова много на семейния бюджет, отколкото, ако изберем другите алтернативи. Това са само част от причините, повечето жени в България да предпочитат да готвят, ежедневно.

В Европа обаче, масово семействата избират други алтернативи на хранене- доставка по домовете и офиса или вечеря и обяд в ресторант. Поради ограниченото си време, те предпочитат бързото хранене. Освен това, така се лишавате от слагане и вдигане на маса, миене на чинии или подреждане на миялната машина.  Храненето постоянно навън има и своите недостатъци. Ако сте голямо семейство, това се отразява на семейния бюджет. Когато посещаваме ресторанти, отиваме с нагласата да изхарчим повече пари за повече неща- питие, десерт, салата, предястия, основно, плюс бакшиш. Друг недостатък на храненето навън е, че храната може да е не толкова здравословна, особено ако посещавате места за бързо хранене. Така набавяте повече калории и въглехидрати, отколкото, ако се храните  у дома. Следващия минус е спокойствието. Ежедневното посещение на ресторанти е изморително и води до загуба на личното пространство и липса на домашни занимания със семейството.

Третата алтернатива, която е широко разпространена в 21-ви век е доставката на храна. Почти всеки ресторант предлага тази услуга, за улеснение на клиентите си. Този вариант е широко предпочитан, защото пести време, а парите, които бихме изхарчили, ако се храним навън, са по-малко. Освен това, прекарваме повече свободно време за семейството си, а не в миене на чинии.  Получаваме и голям избор от кухни- дали ни се яде пица, паста, суши или здравословна храна- всичко е много улеснено и е на един клик разстояние. Освен това е по-евтин вариант, отколкото яденето навън. В последно време, доставките на храна, придобиха голяма популярност и на работното място. По този начин, ние оставаме в офиса и прекарваме почивката с колеги, освен това може докато се храним в офиса да довършваме служебните си ангажименти.

Най- голямата платформа за доставки на храна, направи проучване сред свои клиенти, кой е идеалният седмичен вариант за хранене. През седмицата ние сме на работа и обядваме навън или в офиса. От Понеделник до Четвъртък може да се доверим на ресторантите, които доставят храна до дома, а в Петък да разпуснем с приятели или семейството си навън. През уикенда, част от анкетираните, които са семейни, предпочитат да приготвят храната у дома. Тези, които живеят сами обикновено излизат с приятели на заведение или си поръчват храна за дома.

Много фактори влияят и е трудно да се определи кой е най-добрият избор, защото всеки има своите плюсове и минуси. Всичко зависи от това какъв начин на живот сме свикнали да водим, колко е натоварено ежедневието ни и с какъв бюджет разполагаме. Намерете идеалната среда, гответе, поръчвайте храна за дома, поглезете се от време на време в някой хубав ресторант, но не забравяйте, че каквото и да изберете, храната трябва да е споделена с хубаво питие и приятна компания.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s