Изуството на храненето

on

Умелото съчетаване на храните с правилната напитка

shutterstock_42808933

 

Отдавна храненето е еволюирал процес, който изисква спазването на определени норми. Дали някога сте се замисляли защо на зелена салата или риба подхожда бялото вино? Или защо най-подходящото питие за свинско месо е червеното вино? Има ясни причини за това и те се крият в състава на различните питиета.

Най-голямата платформа за поръчка на храна foodpanda ще се опита да разсее мита, че хората, които мислят за това кои напитки ще отиват най-добре с храната им са сноби. Ще ви разкажем за правилното съчетаване на ястия и питиета, които заедно превръщат храненето не просто в процес, а в изкуство.

Да си представим, един шоколадов десерт. Това е тежка и твърде сладка храна. Можете да сложите лъжичка сладолед върху него. Можете да добавите някои плодове или малинов сос, или малко осолен карамел, или доста други вкусни неща, които да олекотят тежестта на шоколада. Същото е и с храната и напитките, които я съпътстват. Нима е снобско да искаме това, което ядем и това, което пием да вървят добре заедно?

Тук е мястото където се случва чудото – когато аромата на ястието се смесва с аромата на питието се създава трети аромат, който няма как да усетите, ако не смесите първите два. Защо това е така и какво се случва в организма ни, разказва foodpanda.

Това, което се отразява на тялото е нивото на въздействие на алкохола. Ако храната е много деликатна, помислете за избора на по-ниско алкохолно питие, за да се запази равновесието. По-богатите на алкохол питиета са по-подходящи да бъдат консумирани с пикантни храни като по-този начин запазваме баланса и подсилваме въздействието. Един инструмент, който може да помогне за избора на питиета, които вървят добре с храната е киселинността и трапчивостта на вашата напитка. Някои вина имат по-силна киселинност, отколкото други (Sauvignon Blanc, Pinot Noir.) В бирата, киселинността може да дойде от хмела или плодовите подобрители в нея.

Методът на „карбонизацията”, може да почисти небцето ни, когато храната е твърде тежка и да подейства освежаващо на устата ни за следващата хапка. Танините във виното са дошли от ципата на гроздето, стъбла, семена или дъбови бъчви. Те са част от структурата на виното, а ние ги усещаме като лека горчивина или стягане. В червени вина, които не разполагат с висока киселинност и не са толкова богати на танини са изключително подходящи в комбинация с червени меса. Важно е да се знае, че танина във виното дразни меките тъкани на устата. За това трябва да се избягва смесването на пикантни храни с високо танинови напитки.

Горчивината жилка в бирите помага за балансирането на тежки храни както и на опушени деликатеси.

Всички тези научни факти биха допринесли за постигането на съвършения вкус и да разкрият различни вкусни комбинации между храната и пиенето. Несъмнено не всички ще бъдат единодушни относно перфектното сдвояване, но foodpanda ви окуражава да експериментирате докато не стигнете до перфектното откритие.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s