Международен ден на сладоледа

Най-обичаното лакомство за малки и големи има  празник

shutterstock_102308947

Лято е, и всеки един от нас търси разхладителното действие, на така обичания от всички, сладолед! През 1984 г., американският президент Роналд Рейгън, обявява месец Юли, за месеца на сладоледа. Кулинарните историци смятат, че първите вкусове и опити за направата на сладолед, датират от 18-ти век. . Според други източници персите го измислили, римляните са го развили, ренесансова Европа го популяризира и бързо се разпространява по целия свят. Празникът на сладоледа се пада всяка трета неделя като тази година, това е 20 юли, съобщават от foodpanda. Най-голямата платформа за доставка на храна в света, направи проучване кои са страните, който най-много обичат студеното лакомство. С най-много поръчки на глава от населението, Сингапур има предпочитание към шоколадовия сладолед, докато ванилията е най-обичан от Пакистан. В България също консумираме два пъти повече ванилов сладолед отколкото шоколадов, като у нас се набляга и на плодовия вкус. Ваниловият десерт е бил използван за първи път от ацтеките, после от французите, които на свой ред го представили на американците, последвани от останалата част на света. В Тайван и Виетнам наблягат на тропическите вкусове с манго и кокос. Индия предпочитат да го смесват с бисквитки и боровинки.

В чест на най-популярния десерт, ви предлагаме някой забавни факти:

  • Всяка година в САЩ се изяждат средно по 48 литра на човек, а това прави американците консуматори номер 1.
  • 27% от населението на света предпочитат ванилов сладолед, следван от шоколадовия – 14,3 %.
  • Италианският мореплавател Марко Поло се завърнал от Далечния Изток (с рецепта, която прилича на шербет). Тогава европейците, получили вкуса на това, което днес познаваме като сладолед.
  • Около 9 на сто от цялото мляко, произведено от американски млекопроизводители се използва за производство на сладолед, допринасяйки значително за икономическото благосъстояние на икономиката.
  • Първият завод за сладолед е открит в Балтимор през 1851 г.

Сладоледът е замразен десерт, който обикновено се прави от млечни продукти като мляко и сметана, и често се комбинира с плодове или други съставки с аромати. Повечето видове съдържат захар, въпреки че някой от тях са направени с други подсладители. Сместа от избраните съставки се разбърква бавно, докато се охлажда. Резултатът е гладко текстурирана полутвърда пяна.

Популярният десерт, гарантира добро настроение и разхлаждане през летните, затова малки и големи отделят внимание на деня на сладолед и намират начини да го отбележат. foodpanda ви дава няколко предложения:  Съберете семейство и приятели, купете големи кутии сладолед, фунийки и пръчици за декорация. Организирайте състезание за „изграждане на най-добрата мелба”. Може да организирате и игра. Който спечели, ще получи най-вкусния сладолед.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s