НЕМСКАТА СРЕЩУ АРЖЕНТИНСКАТА КУХНЯ В СВЕТОВЕН ДВУБОЙ

on

2123667_w2   ©AFP/Getty Images

В най-футболния месец на годината, в края на най-очакваното събитие – Световното първенство по футбол 2014г., до финала успяха да стигнат само най-добрите – отборите на Германия и Аржентина. Представители на две големи нации се изправиха пред погледите на света, за да се съравновават за титлата „шампион”. С достойна игра на стадион „Маракана”, бундес тима победи Аржентина и вдигна Световната купа.

Вурстчета или телешки ребърца? Бирата или виното? Запознайте се с любимата храна и напитка на победителя, според проучване на foodpanda.

Немската кухня има богата история, която е подчинена на различни традиции, в различните региони на страната. Западна Германия например е повлияна от Френската и Швейцарска кухня. Като основен продукт, на който се залага в тази част от Германия са зеленчуците. Те присъстват в почти всяко ястие. В южните и части, традиционно е прието да се консумират повече мазни храни. Счита се, че именно това е причината, поради която немската кухня не е получила световна популярност дълги години.

Определено най-консумираната и предпочитана хранапо време на Световното сред немците са техните „вурстчета” или така наречените „франкфурти”. Според проучване на най-голямата платформа за доставки на храна foodpanda, в навечерието на финала между Германия и Аржентина, немците са изяли около 100 000 кг. от родното вурстче. На второ място се нареждат шницелите приготвени от свинско месо и също толкова популярни колкото наденичките. Според проучването на foodpanda около 30 % от семействата в Германия са предпочели това ястие на „Световната” си трапеза. В Северна Германия са заложили на богатствата на Северно и Балтийско море, а именно  морските дарове и деликатеси. Най-разпространената и предпочитана „Световна” напитака е била бирата.

Кухнята на Аржентина не отстъпва по нищо на немската, точно както и на терена на Мондиал 2014. Представлява смес от национални традиции и пренесени чуждестранни рецепти от Европа. Европейското влияние се изразява не само в приготвянето на ястията, но също и в тяхното сервиране и аранжиране. Определено зеленчуците са един от основните продукти, които неимоверно присъстват в почти всяко ястие, независимо как – като гарнитура или просто салата. Морските дарове са поставени на пиадестал в Аржентина. Крайбрежието и се слави с големи рибни запаси, а кухнята им умело е усвоила най-добрите начини за приготвянето на рибни деликатеси. Тук рибата може да бъде консумирана по всевъзможни начини  – печена, пържена, пълнена, варена, веяна, а също и като пълнеж в баница.

Според изследването на foodpanda, 60 % от аржентинската нация е подкрепяла отбора си, похапвайки едно от най-разпространените ястия – телешки ребърца на скара, приготвени по специална аржентинска рецепта. Този факт не е изненадващ, имайки предвид, че телешкото е визитката на страната. Не малък процент, според най-голямата платформа за доставки на храна, са се доверили на „париляда”. Различни видове меса приготвени на скара, която също е доста популярна в Аржентина. Подобно на немците, но в по-малък процент (22%), в навечерието на Световното са били консумирани рибни деликатеси, съобщават от foodpanda. „Световната” напитка на Аржентина е виното, при това червеното.

Станахме свидетели на един оспорван, вълнуващ финал, между две велики футболни сили. А на въпроса наденични или телешки ребърца, всички разбрахме какъв е отговорът: Франкфуртите, в съчетание със студена бира: това е храната на победителите.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s