Как да спазваме етикет и протокол, и има ли почва у нас

on

България на едно от последните места в Европа с правилно поведение на масата.
Спазването на определен етикет и протокол е неизменна част от нашето ежедневие. Това се случва неосъзнато, по навик или на база знания и умения, които сме натрупали през годините и благодарение на нашия житейски опит. Налага се да спазваме етикет при бизнес срещи и приеми, на обществени места, в бизнес отношенията, при формални и неформални срещи, дори и когато се храним. Определено етикетът и протоколът на масата имат своята важност и тънкости , които трябва да спазваме. Проучване на foodpanda показа , че България се намира на трето място за неспазване на определени правила при храненето. Сред най– дисциплинираните на масата са англичаните и швейцарците. Според друго изследване на foodpanda, благодарение на платформите за доставка на храна, качеството на работа и сплотяването на колективите в офисите се е повишило. Обядът на работното място е неформален и не изисква кой знае какъв протокол, въпреки това почти на всеки човек се налага присъствие на прием или бизнес обяд/вечеря/ .
foodpanda посочват някой от основните правила, които със сигурност ще ви бъдат от полза, независимо дали сте на официален прием или на неформална среща.
 Вечерята или обядът не трябва да бъдат отлагани с повече от 15 минути, от обявения час.
 Всеки мъж трябва да стане и да поздрави дамите, които пристигат след тях.
 Ако сте дама, не е необходимо да ставате от масата , при влизането на мъж или жена.
 Не поставяйте коктейлни чаши на масата за вечеря. Тяхното място е на бар или на високи маси, подходящи за „welcome drink”.
 Относно заемане на местата на масата, протоколът изисква, когато гостите са повече от шест души, това да бъде отбелязано с табелки.
 Домакинът е последният човек, който сяда на масата.
 Гостите на масата, трябват да бъдат организирани по сродни интереси, така че да бъдат избегнати неловки ситуации.
 Чанти, портмонета, ключове и мобилни телефони не се слагат на масата за хранене.
 Когато поводът е бизнес, визитни картички се дават преди или след приключване на обяда или вечерята, никога по време.
 Не говорете с пълна уста и не пускайте неуместни и груби шеги по време на хранене.
 Кой плаща обяда или вечерята? Етикетът посочва, че това е човекът, който е инициирал срещата. „Лицето, което кани е човекът, който плаща.“
 Винаги се обличайте подходящо, според повода или локацията. Когато поводът е бизнес, вратовръзката (за мъжете), сакото и затворените обувки са задължителен елемент.
 През последните години е изключително модерно, заснемането на храната, която поръчваме и консумираме. Етикетът не допуска подобно нещо да се случва на масата, особено когато се намираме в ресторант.
 В интернет пространството е пълно с информация и снимки, кой прибор за какво служи. Задължително условие е да се запознаете с това, за да не се изложите, когато ви сервират.
 Когато сте приключили с храната, поставете вилицата и ножа в позиция 10:20 в чинията си.
 По време на хранене, не се оплаквайте от проблемите на ежедневието. Храненето е процес, който изисква спокойствие и приятна обстановка.
 Режете хапки, които консумирайте веднага, а не цялата порция.
 Позиция на стойката- седнете изправени, само китките са на масата, а не лактите.
Независимо дали поводът е интимен, празничен, делови или официален, винаги спазвайте обноските на масата. Познаването на етикетът и протоколът ще направи добро впечатление у събеседниците ви. И не на последно място, не забравяйте своята усмивка и добро настроение- това определено отключва много врати.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s