Италия събрана в чиния…

Image

 

Кой не обича да се поглези от време на време с нещо вкусно? За много от нас това са италианските специалитети. В днешно време пицата и пастата са толкова разпространени, че е изключително лесно да се сдобием с по-парче от тях. Видовете които се появяват са все повече и повече, разнообразието е безкрайно.

 

Не всички се оказват толкова вкусни. Кой иска замразена пица например, или полуготови спагети. Италианцте със сигурност не са имали това в предвид, когато са създавали рецептите си.

 

 

Всъщност, обаче какво са имали предвид? Знаем ли как са се родили пицата и пастата?Image

Най-популярната пица Маргарита е кръстена на съпругата на италианския крал Умберто I,  Маргарита Савойска. Кръглият неаполитански специалитет се превърнал в любима храна за кралския двор. Именно затова една от рецептите била направена в чест на Маргарита.

 

Image

Другият италиански специалитет пастата също има интересен произход и в частност-макароните. Тезите са многобройни, но една от легендите гласи, че през XVI век в малка гостилница в Неапол се приготвяла паста с различна форма и забавни имена от „кучешки ушички” до „къдриците на свещеника”. Един ден, обаче, дъщерята на собственика си играела с тестото и правела цилиндрични фигурки. По-късно те били сложени да се сварят заедно с останалата паста. Клиентите на заведението толкова много ги харесали, че ресторантчето започнало да привлича все повече и повече хора.Собственикът се казвал Марко Арони и горд от успеха си решил да кръсти цилиндричната паста-макарони. Скептици, пък смятат, че името на макароните съвсем не е италианско, а напротив идва от нашите южни съседи. Разбира се някои хипотези сочат, че гръцките думи „macros” (дълъг) и „makares” (благословен)  са първоизточника на наименованието на вкусните пръчици.

 

И ако точно днес нямаме време да отскочим до Италия за малко италиански гастрономически приключения, винаги можем да се разровим в необятното меню на foodpanda и да открием точно тази пица или паста, която пасва най-добре на вкуса ни. Бързо и лесно, за нула време, в дома ни ще се пренесе цяла една Италия, а ние просто ще я поберем в една чиния.

Image

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s