За сушито с любов… и апетит

pandasushi

Обичаме да похапваме суши, но знаем ли какво точно представлява то? Мислите, че идва от Япония- да но не съвсем.

За първи път думичката „суши” се появява в китайски речник от II век. Смята, се че корените му са някъде в Китай и Източна Азия. Много по-късно, чак през VII-VIII век, сушито било пренесено в Япония.

Днешният му вид, няма нищо общо с първоначалния начин на приготвяне, но за сметка на това се е превърнало в предпочитана храна за милиони хора по света. Приготвянето му е цяло изкуство и освен, че е наслада за вкусовите ни сетива, си е приятно и просто да гледаш как се „опаковат” малките хапчици.sushi

И като споменаваме изкуство, начинът на сервиране, храни друго наше сетиво-очите. Традиционно се предлага в японски минималистичен стил-огромни чинии с наредените в тях малки хапчици. И ако на пицата слагаме кетчуп, сушито си върви с уасаби. Малко е лютичко, но пък е безкрайно приятно.

В миналото, сушито съвсем не е било храна. Използвали са го като метод за консервиране на риба-пласт сол, пласт риба, пласт ориз. Така са я запазвали за изключително дълго време. После оризът се е изхвърлял. Да обаче, дошъл един момент, в който японците стигнали до заключението, че всъщност вкусът на ориза никак не е лош. Така те поставили началото на тази толкова популярна и екзотична храна.

Често се допуска грешката, да се мисли за сушито, като за сурова риба приготвена с ориз. Всъщност основата за суши е оризът. Той може да бъде с най-различни плънки, през плодове, зеленчуци и традиционната сурова риба, която също може да бъде най-различен вид.sushi

В това можете да се убедите много лесно, като прегледате менютата на страхотните суши-ресторанти, които foodpanda предлага. Огромното разнообразие, на изключително достъпни цени, може да се превърне в една прекрасна вечеря с приятели или с любимия човек, а доставката ще ви изненада с бързината си. Все пак всяка Пандичка заслужава най-доброто обслужване.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s